Elämäntilanteen muutokset vaikuttavat omaan talouteen. Tulot voivat muuttua yhtäkkiä esimerkiksi työttömyyden, avioeron tai sairastumisen johdosta. Tulojen muutos voi myös olla tiedossa hyvissä ajoin, jos kyseessä on äitiysloma, varusmiespalvelus, opiskelu tai eläkkeelle jääminen.
Tulojen pienentyessä
Huolehdi tärkeistä kuluista. Tärkeää on, että asumiskulut, ruoka, lääkkeet ja puhelinkulut tulevat maksetuksi.
Pyri vähentämään kulutusta. Pohdi, mitä kuluja voisit pienentää ja mistä kuluista voisit luopua.
Tarkasta veroprosenttisi. Veroprosentti on hyvä tarkistaa, jos tulot muuttuvat esimerkiksi lomautuksen takia. Huomioithan lisäksi, että verovähennykset vastaavat muuttunutta tilannettasi ja olet hyödyntänyt ne vähennykset, joihin olet oikeutettu. Esimerkiksi etätöiden seurauksena verotuksessa huomioitavat työmatkakulut pienemmät voivat olla pienemmät, mutta vastaavasti sinulla on syntynyt oikeus työhuonevähennykseen.
Tutki ajoissa mahdollisuutesi erilaisiin maksujärjestelyihin. Selvitä, voisitko pienentää maksueriä, saada lisää maksuaikaa tai lyhennysvapaata.
Suunnittele talouttasi. Laita paperille kuukausittaiset tulosi ja menosi, ja seuraa rahankäyttöäsi. Kun tunnet rahatilanteesi, se ehkäisee elämistä yli varojen.
Selvitä oikeutesi sosiaaliturvaan. Sinulla voi olla oikeus esimerkiksi asumistukeen ja toimeentulotukeen. Sairastuessa sinulla voi olla oikeus sairauspäivärahaan. Laita hakemukset vireille mahdollisimman pian. Jos etuuksien saaminen viivästyy, voit hakea apua Kelan toimeentulotuesta ja/tai kunnan sosiaalitoimistosta. Kelan sivuilta löytyy laskureita, joiden avulla voit arvioida mahdollisuuttasi saada Kelan maksamaa etuutta.
Harkitse tarkkaan, auttaako rahan lainaaminen tilannettasi. Jos olet ottamassa lainaa, pohdi, pystytkö maksamaan lainan takaisin. Jos koet, että taloutesi on ollut tiukalla, harkitse, helpottaako uusi laina taloudellista tilannettasi vai löytyisikö ratkaisu kuluja karsimalla. Voit myös yrittää neuvolla uuden maksusuunnitelman nykyisistä lainoistasi ja sillä keinoin pienentää kulujasi. Velan maksaminen toisella velalla harvoin parantaa tilannetta.
Jos et pysty maksamaan laskua tai velkaa, pyydä ennen eräpäivää lisää maksuaikaa. Voit myös sopia uudesta maksusuunnitelmasta. Laske millaisen kuukausierän pystyt maksamaan ennen kuin sovit uudesta maksusuunnitelmasta. Lainasta voit pyytää lyhennysvapaata luotonantajalta. Lyhennysvapaan aikana pitää maksaa lainasta syntyneet korot ja kulut.
Jos tiedät tulojesi pienentyvän, ennakoi tulevat muutokset. Arvioi mahdollinen tuleva tulotasosi ja pyri pienentämään ajoissa kulutusta ja maksuvelvoitteita uuteen tulotasoon sopivaksi. Tarvittaessa pyri säästämään rahaa tulojen pienentymisen varalle. Jos sinulla on velkaa, selvitä hyvissä ajoin esimerkiksi maksujärjestelyjen tai järjestelylainan saaminen.
Tarvittaessa voit kysyä neuvoa talous- ja velkaneuvonnasta.Katso yhteystietomme.
Vinkkejä muutostilanteisiin
Taloutesi pysyy tasapainossa, kun menosi eivät ylitä tulojasi. Tutustu kuinka paljon rahaa kuluu asumiseen ja muuhun elämiseen Takuusäätiön sivuilla.
Laske kuinka paljon tarvitset rahaa elämisen kuluihin, kuten vuokraan, vesilaskuun, sähkölaskuun, kotivakuutukseen, ruokaan, terveydenhoitoon, paikallisliikenteeseen ja puhelimeen.
Laske tulosi ja arvioi mahdollisuutesi tukiin esimerkiksi Kelan laskureiden avulla.
Pohdi millaisia kodinhankintoja tarvitset ja miten rahoitat ne. Mieti mitkä hankinnoista olisivat tarpeellisimpia ja hanki ensin ne. Pyri säästämään rahaa hankintoihin etukäteen. Vertaile hintoja ja selvitä, voiko kalusteita saada käytettynä.
Varo, ettet ota liikaa osamaksuja. Selvitä aina ennen luottosopimuksen allekirjoittamista osamaksun todellinen vuosikorko, kulut, takaisinmaksuaika ja kuukausierien määrä. Laske riittävätkö rahasi takaisinmaksuun.
Tutustu, mikä on paikkakuntasi kohtuullinen vuokrataso ja vuokra-asuntoja tarjoavat tahot.
Tee suunnitelma vuokravakuuden ja muuttokulujen kattamisesta. Säästä näihin rahaa hyvissä ajoin. Joissakin tilanteissa Kela tukee muuttamisessa:
Jos saat Kelan tukia, muista ilmoittaa olosuhteissa tapahtuvista muutoksista ajoissa, jotta vältät etuuksien takaisinperinnän.
Huolehdi aina asumiskulujen maksamisesta ensin. Maksamattomat vuokrat johtavat häätöön ja maksuhäiriömerkintään, mikä vaikeuttaa asunnon saamista tulevaisuudessa.
Ota kotivakuutus. Kotivakuutuksella turvaat taloudellista tilannettasi esimerkiksi vesivahingon varalta.
Varusmiespalveluksen aikana päiväraha on pieni. Selvitä mahdollisuutesi saada sotilasavustusta Kelasta.
Pohdi hyvissä ajoin etukäteen, mihin rahat riittävät varusmiespalveluksen aikana ja pyri säästämään rahaa ennen palvelukseen astumista.
Tee budjetti ja laske, mihin rahasi riittävät.
Irtisano ne palvelut, joita et tarvitse palveluksen aikana.
Vältä lainan ottamista. Elämisen rahoittaminen lainalla voi johtaa ongelmiin.
Jos sinulla on lainaa, ota yhteyttä hyvissä ajoin luotonantajaan ja neuvottele maksuista varusmiespalveluksen ajaksi. Neuvottele kuukausierät, jotka pystyt hoitamaan.
Usein opinnot rahoitetaan erilaisilla etuuksilla, joita voivat olla esimerkiksi opintoraha ja aikuiskoulutustuki. Ota selvää, mihin tukiin olet oikeutettu.
Opintolaina on tarkoitettu opiskelun aikaisten elinkustannusten kattamiseksi. Opintolaina pitää maksaa takaisin.
Pankki myöntää opintolainan, jonka Kela takaa.
Suunnittele, miten käytät opintolainasi. Voit siirtää esimerkiksi lainan toiselle tilille ja nostaa käyttötilille kuukauden osuuden. Näin rahat riittävät lukukauden loppuun.
Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä tai opintolaina perinnässä, ota yhteyttä Kelaan.
Selvitä hyvissä ajoin, paljonko saat työeläkettä ja/tai kansaneläkettä jäädessäsi eläkkeelle. Sinulla voi olla oikeus myös takuueläkkeeseen, joka täydentää eläketurvaa eläkkeen ollessa pieni.
Laske veroprosenttilaskurin avulla tai ottamalla yhteyttä Verohallintoon, kuinka paljon eläkkeestä täytyy maksaa veroja. Eläkkeen verotus on suurempi kuin samansuuruisen palkan. Eläkkeestä ei makseta eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja.
Selvitä, onko sinun mahdollista saada eläkkeensaajan asumistukea.
Arvioi tulosi ja elämisen kulut eläkkeellä ollessasi. Huomioithan, että vapaa-ajan lisääntyminen voi näkyä myös rahan tarpeen lisääntymisenä.
Jos sinulla on velkaa, neuvottele velkojien kanssa hyvissä ajoin muutoksista, jotta eläke riittää velkojen maksuun.
Jos sinulla on paljon terveydenhoitomenoja, tutustu kokoamiimme vinkkeihin.