Pikavipit
Pikavipeiksi kutsutaan kuluttajaluottoja, joiden korot voivat olla korkeat. Niitä markkinoidaan usein voimakkaasti ja tunteisiin vetoavasti. Tällaisen luoton voi saada nopeasti ja helposti.
Lainan korkeat korot ja kulut vaikeuttavat osaltaan takaisinmaksamista. On erittäin tärkeää perehtyä luottoehtoihin aina ennen luottosopimuksen allekirjoittamista. Kuluttajaluottojen korkoihin on pyritty vaikuttamaan lainsäädäntöä muuttamalla:
- 1.10.2023 alkaen kuluttajaluoton korko saa olla enintään 15 prosentin korosta lisättynä korkolain 12 §:n mukaisella viitekorolla. Luoton korko ei saa olla yli 20 prosenttia.
- Ajanjaksolla 1.9.2019–30.9.2023 luottoihin on saanut sopia enintään 20 prosentin suuruisesta korosta.
- Luottosopimuksiin aikavälillä 1.6.2013–31.8.2019 laki rajoittaa todellista vuosikorkoa. Todellinen vuosikorko saa olla enintään viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä, jos luoton määrä on alle 2000 euroa. Tämä korkokatto ei ole voimassa 2000 euroa tai sitä suuremmissa luotoissa tai luotoissa, joita voi käyttää ainoastaan tavaroiden tai palveluiden maksamiseen.
- Väliaikaiset lakimuutokset enimmäiskorkoihin ajoille 1.7.–31.12.2020 ja 1.1.–30.9.2021 oikeusministeriön verkkosivuilla.
Tutustu omiin luottoihisi
- Tutustu luottojesi ehtoihin positiivisessa luottotietorekisterissä. Millaiset ovat lainan korkoehdot, todellinen vuosikorko, takaisinmaksuaika ja muut luotosta aiheutuvat kustannukset?
- Tutki omat laskusi. Lyhenevätkö pääomat vai kuluuko suurin osa maksamastasi lyhennyksestä korkoihin ja kuluihin? Millainen maksuaikataulu luotossasi on? Paljonko kustannuksia syntyy laina-aikana yhteensä? Mitä pienempi lainan kuukausierä on, sitä pidempi maksuaikataulu on.
Apua pikavippeihin
- Voit yrittää neuvotella luotonmyöntäjän kanssa koron alentamisesta, kulujen tai maksuerän pienentämisestä.
- Jos luotossasi on perusteettomia tai kohtuuttomia luottokustannuksia, voit vaatia kustannusten alentamista tai poistamista jopa kokonaan. Tutustu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeisiin.
- Pikavippien korkokuluihin on mahdollista hakea korkokulujen kohtuullistamista, jos luotto on otettu ennen 1.9.2019. Tutustu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeisiin.
- Kun luotto on erääntynyt maksettavaksi, velkoja voi periä luottosopimuksen mukaista korkoa viivästyskorkona 180 päivän ajan. Tämän jälkeen velasta peritään yleinen viivästyskorko, joka on noin 7 prosenttia.
- Jos et pysty maksamaan velkaa, voit olla yhteydessä velkojaan ja pyytää velan siirtämistä oikeudelliseen perintään. Oikeudellinen perintä tapahtuu käräjäoikeuden päätöksellä ulosotossa. Pyynnöllä voit säästää perinnän kustannuksissa. Lue lisää perinnän etenemisestä.