Ulosotto

Velkoja voi laittaa laskun ulosottoon perittäväksi, jos velallinen ei maksa sitä vapaaehtoisesti.

Verot, kunnalliset maksut ja muut julkisoikeudelliset maksut ovat ulosmitattavia ilman käräjäoikeuden päätöstä. Muut maksut vaativat käräjäoikeudelta velkomustuomion. Jos velkoja hakee velkomustuomiota käräjäoikeudessa, velallisen tulee tarkastaa, että haastehakemuksen tiedot ovat oikein. Käräjäoikeus käsittelee velkomusasian ja määrää velallisen maksuvelvollisuuden. Ulosotto perii myös sakot, rikesakot ja muut rahamääräiset seuraamukset, jos niitä ei vapaaehtoisesti makseta.

Muun muassa maksukehotuksen lähettäminen sekä palkan tai omaisuuden ulosmittaus ovat ulosoton käyttämiä perintäkeinoja. Ensisijaisesti ulosotto pyrkii siihen, että velallinen maksaa velkansa maksukehotuksella. Jos näin ei tapahdu, ulosotto tekee palkan, eläkkeen, elinkeinotulon tai omaisuuden ulosmittauksen. Ulosmitattu omaisuus voidaan myydä.

Lisätietoja Ulosottolaitoksen sivuilla

Ulosmittaus

Velalliselle lähetetään ilmoitus asian vireilletulosta, kun velka tulee ulosottoon. Ilmoituksesta löytyvät tiedot velasta, asiaa hoitavan ulosottomiehen yhteystiedot, yhteydenottokehotus ja ennakkoilmoitus mahdollisesta ulosmittauksesta. Samassa yhteydessä lähetetään maksukehotus. Jos velallinen maksaa velkansa viimeistään maksukehotuksen eräpäivänä, ei velallinen saa merkintää ulosottorekisteriin eikä velallisen omaisuutta etsitä.

Mitä voidaan ulosmitata?

Jos velallinen ei maksa velkaa vapaaehtoisesti, ryhtyy ulosotto toimenpiteisiin velallisen tulon tai omaisuuden etsimiseksi ja ulosmittaamiseksi. Tulojen ulosmittaus tehdään nettotuloista ja muista toistuvaisuustulosta, joita ovat muun muassa eläke, äitiys- ja sairauspäiväraha. Ulosmittaus lasketaan velallisen tulojen ja toimeentuloetuuksien yhteismäärästä

Ulosotto voi tulojen lisäksi ulosmitata myös omaisuutta, pankkitilillä olevia rahoja ja veronpalautuksen. Sosiaaliavustuksia ja -tukia, kuten toimeentulotukea, asumistukea ja lapsilisiä ei ulosmitata. Ulosotto ei myöskään pääsääntöisesti ulosmittaa tavanomaista kodinirtaimistoa tai kohtuuhintaista autoa, jos auto on välttämätön esim. työmatkojen vuoksi.

Kuinka paljon ulosmittaus on?

Kun velalliselle määritellään ulosmitattava summa, lasketaan hänelle henkilökohtainen suojaosuus. Suojaosuuden määrään vaikuttaa velallisen elatuksen varassa olevien henkilöiden, kuten lasten, määrä. Suojaosuus jätetään aina ulosmittaamatta velallisen toimeentuloa varten.

Se, kuinka monta kertaa tulojen ja etuuksien yhteismäärä ylittää suojaosuuden, määrittelee ulosmitattavan summan. Ulosmittauksen määrä on usein 1/3 nettotulosta. Suojaosuuden määrä perustuu lakiin, ja se vahvistetaan oikeusministeriön asetuksella. Suojaosuuden perusteena olevat euromäärät muuttuvat usein vuosittain.

Lue Ulosottolaitoksen sivuilta tarkemmin, kuinka ulosmitattava summa lasketaan. Sivuilla on myös esimerkkejä.

Arvioi ulosmittauksen määrä tuloistasi laskurilla

Helpotuksia ulosottoon

Ulosmittauksesta on mahdollista saada erilaisia helpotuksia, mutta niiden saaminen on tiukasti säädelty. Elatusavun perinnässä ulosmittausta voidaan vain painavin perustein muuttaa. Helpotuksen ohella voidaan tehdä tarvittaessa turvaava ulosmittaus. Ulosottomies harkitsee ja päättää helpotuksista.

Maksuvapaat kuukaudet

Jos tulojesi ulosmittaus on jatkunut yli vuoden, voit saada 1–3 maksuvapaata kuukautta vuodessa. Edellytyksenä on, että nettotulosi ovat pienemmät kuin kaksi kertaa henkilökohtaisen suojaosuutesi määrä, välttämättömät asumiskustannuksesi tai muut elinkustannuksesi ovat ulosmittauksen jälkeen jäävään määrään nähden korkeat tai keskeyttämiseen on erityinen muu syy.

Olennaisesti heikentynyt maksukyky

Voit hakea rajoitusta tulojen ulosmittaukseen, jos maksukykysi on olennaisesti heikentynyt. Maksukyvyn heikennyksen syy voi olla esimerkiksi korkeat terveydenhoitomenot, työttömyys, velallisen maksama elatusapu tai muu erityinen syy.

Ulosoton lykkääminen työllistyessä

Jos työllistyt yli vuoden työttömyyden jälkeen, voit hakea lykkäystä ulosmittauksen aloittamiseen enintään kuusi kuukautta työsuhteen alkamisesta. Lykkäyksen myöntämiseen on ehtoja.

Voit yrittää tehdä maksusuunnitelman ulosottomiehen kanssa maksaaksesi itse ulosotolle. Jos ulosmittaus tehdään suoraan palkastasi, työnantaja saa siitä tiedon.

Maksuaika

Velallisen pyynnöstä voi ulosottomies antaa maksuaikaa. Pyyntö pitää perustella, ja siihen pitää olla erityinen syy. Maksuaikaa voit saada enintään kolme kuukautta maksukehotuksen eräpäivästä.

Maksusuunnitelma

Palkan ulosmittauksen sijaan ulosottomies voi sopia velallisen kanssa kirjallisesti, että velallinen maksaa suunnitelman mukaisesti ulosottomiehelle. Maksun suuruus on yleensä sama kuin ulosmittauksen määrä.

Maksusopimus

Ulosottomies voi ulosmitata velkojan ja velallisen tekemän kirjallisen sopimuksen mukaisesti, jos se on ulosmitattavissa eikä sopimusta voida pitää kohtuuttomana. Maksusopimuksessa velkoja ja velallinen voivat muun muassa sopia ulosmittauksen määrästä, rajoittaa velkojan velan määrää tai ulosmittauksen kestoa. Velalliselle on kuitenkin jäätävä elämiseen vähintään suojaosuus.

Ulosoton maksut

Ulosotto veloittaa taulukkomaksun aina, kun maksat ulosoton velkaa pois. Taulukkomaksuja ei enää peritä, kun olet kahden vuoden ulosmittauksen aikana maksanut 18:ta kuukautena taulukkomaksun.

Lisätietoja Ulosottolaitoksen sivuilla

Velan maksaminen: lykkäys, maksusuunnitelma ja maksusopimus

Ulosmittauksen lykkääminen, rajoittaminen ja vapaakuukaudet