Rättshjälpsbeslut

Rättshjälpsbyrå fattar beslut om rättshjälpen både i rättegångsärenden och i andra ärenden.

Rättshjälpsbeslutet ges skriftligen åt sökanden, och i det anges

  • det ärende i vilket rättshjälp beviljas
  • den domstol som behandlar ärendet
  • sökandens ekonomiska ställning
  • det datum från vilket förmånen gäller
  • vilka förmåner som ingår i rättshjälpen
  • rättshjälpstagarens självriskandel och
  • biträdets namn.

Om sökanden får avslag på sin ansökan om rättshjälp kan han söka ändring med en begäran om avgörande. Med beslutet fogas anvisningar om hur man söker ändring.

Om rättshjälpstagarens ekonomiska omständigheter förändras måste han underrätta rättshjälpsbyrån om saken. Rättshjälpsbyrån eller domstolen kan då ändra rättshjälpsbeslutet. När ett rättshjälpsbeslut ändras eller det besluts att rättshjälpen skall upphöra bestäms det samtidigt om rättshjälpstagaren skall betala ersättning till staten och i så fall till vilket belopp.

Missnöje med rättshjälpsbeslut

En sökande som är missnöjd med rättshjälpsbyråns beslut kan lämna in en begäran om avgörande till domstolen. En sådan begäran innebär att domstolen prövar ansökan om rättshjälp och ger ett avgörande om den.

Begäran om avgörande skall göras skriftligt och lämnas in till den rättshjälpsbyrå som fattat beslutet. Rättshjälpsbyrån kan också själv rätta sitt beslut. Om rättshjälpsbyrån anser att det inte finns anledning till rättelse, överför den begäran till domstolen för prövning. Domstolen kan också ändra rättshjälpsbyråns beslut till sökandens nackdel.

En begäran om avgörande kan göras i alla ärenden som ingår i rättshjälpsbeslutet. En förutsättning är att ansökan om rättshjälp eller begäran om ersättning har avslagits helt eller delvis. I samband med rättshjälpsbeslutet får sökanden i rättshjälpsbyrån också anvisningar om hur beslutet kan överklagas.

Innehållet i begäran om avgörande

Av begäran om avgörande skall framgå

  • vilket beslut begäran gäller
  • till vilka delar sökanden är missnöjd med beslutet
  • på vilken grund sökanden är missnöjd med beslutet.

Sökanden skall till begäran om avgörande foga rättshjälpsbeslutet samt de handlingar som han vill åberopa.

Besvärstid

Begäran om avgörande ska framställas inom 30 dagar från delfåendet av rättshjälpsbyråns beslut, dock innan avgörandet i huvudsaken har vunnit laga kraft. I ärenden som behandlas utanför domstol skall begäran om avgörande lämnas in inom 30 dagar från delfåendet.

Domstolens beslut kan överklagas både i samband med huvudsaken och separat. Domstolen ger anvisningar om förfarandet till den som är missnöjd med beslutet.