Förändringar i livssituationen inverkar också på våra ekonomiska förhållanden. Dina inkomster kan plötsligt förändras till exempel på grund av arbetslöshet, skilsmässa eller sjukdom. Om dina inkomster minskar till följd av moderskapsledighet, beväringstjänst, studier eller pensionering vet du det vanligen i god tid på förhand.
Om dina inkomster minskar
Håll koll på alla viktiga utgifter. Se till att kostnaderna för boende, mat, läkemedel och telefon blir betalda.
Konsumera mindre och fundera på vilka kostnader du kan minska och vilka kostnader du kan slopa helt.
Kontrollera din skatteprocent. Om dina inkomster förändras, t.ex. på grund av permittering, är det bra att justera skattesatsen. Kontrollera också att skatteavdragen motsvarar din förändrade situation och att du har utnyttjat de avdrag som du har rätt till. Till exempel på grund av distansarbete kan du vid beskattningen ha lägre kostnader för arbetsresor, men i stället har du rätt till avdrag för arbetsrum.
Utforska i tid dina möjligheter till olika betalningsarrangemang. Ta reda på om du kan minska delbetalningarna, få mer betalningstid eller amorteringsfria månader.
Planera din ekonomi. Skriv ner dina månatliga inkomster och utgifter på papper och följ hur du använder dina pengar. När du vet hur din ekonomiska situation ser ut är det lättare för dej att inte leva över dina tillgångar.
Ta reda på din rätt till social trygghet. Du kan till exempel ha rätt till bostadsbidrag och utkomststöd. Om du blir sjuk kan du ha rätt till sjukdagpenning. Skicka in dina ansökningar så snart som möjligt. Om förmånerna dröjer kan du ansöka om utkomststöd hos Folkpensionsanstalten (FPA) och/eller kommunens socialbyrå. På FPA:s webbplats finns en räknare med hjälp av vilken du kan bedöma din möjlighet att få en förmån som FPA betalar ut.
Fundera noga på om det verkligen är till någon hjälp att låna pengar. Om du tänker ta ett lån, tänk noga på om du kan betala tillbaka lånet. Om du upplever att din ekonomi har varit stram, fundera på om det nya lånet underlättar din ekonomiska situation eller om du istället kan gallra bland utgifterna. Du kan också försöka avtala om en ny betalningsplan för dina nuvarande lån och på så sätt minska dina utgifter. Att betala en skuld med en annan skuld förbättrar sällan situationen.
Om du inte kan betala en faktura eller en skuld, be om mer betalningstid i god tid före förfallodagen. Du kan också komma överens om en ny betalningsplan. Räkna ut hur stort månadsbelopp du kan betala innan du avtalar om en ny betalningsplan. Om du har lån kan du av kreditgivaren be om uppskov med amorteringarna. Under uppskovet ska du betala räntor och kostnader för lånet.
Om du vet att dina inkomster kommer att minska, planera framåt. Uppskatta dina framtida inkomster och försök redan i god tid minska konsumtionen och dina utgifter enligt den nya inkomstnivån. Vid behov kan du försöka spara pengar för att anpassa dig till de minskade inkomsterna. Om du har skulder, ta i god tid reda på om du har möjlighet till betalningsarrangemang eller skuldsaneringslån.
Vid behov kan du be hjälp av Ekonomi- och skuldrådgivningen. Se våra kontaktuppgifter.
Tips för förändringssituationer
När dina inkomster räcker till för att täcka dina utgifter hålls din ekonomi i balans. Ta reda på hur mycket pengar som går åt till boende och andra nödvändigheter.
Gör upp en kalkyl över hur mycket pengar du behöver för levnadskostnaderna, såsom hyra, vattenräkning, elräkning, hemförsäkring, mat, hälsovård, lokaltrafik och telefon.
Räkna ihop dina inkomster och ta reda på dina möjligheter att få stöd till exempel med hjälp av FPA:s räknare.
Fundera på vilka inköp du behöver för bostaden och hur du kan finansiera dem. Överväg vilka som är de mest nödvändiga inköpen och skaffa dem först. Försök spara in pengar för inköpen redan på förhand. Jämför priserna och ta reda på vad du kan skaffa begagnat.
Se till att du inte ingår allt för många delbetalningsavtal. Ta alltid reda på den effektiva räntan, kostnaderna, återbetalningstiden och det månatliga amorteringsbeloppet innan du undertecknar kreditavtal. Räkna ut om dina pengar räcker till för återbetalning.
Ta reda på vad som är en skälig hyresnivå på din ort och vilka aktörer som erbjuder hyresbostäder.
Planera på förhand hur du betalar hyresgarantin och flyttkostnaderna. Spara in pengar till dessa i god tid. I vissa fall kan du få stöd av FPA för flyttkostnaderna
Om du behöver bostadsbidrag, ta reda på vilken hyresnivå som FPA anser vara skälig på din ort
Se alltid till att du betalar dina boendekostnader först. Obetalda hyror kan leda till vräkning eller anteckning om betalningsstörning och gör det svårare för dig att få en bostad i framtiden
Teckna en hemförsäkring. Med hemförsäkring tryggar du din ekonomiska situation till exempel mot en vattenskada.
Om du får stöd från FPA, kom ihåg att meddela om ändringar i dina omständigheter i tid. På det sättet undviker du återkrav av förmåner.
Dagpenningen under beväringstjänsten är liten. Ta reda på dina möjligheter att få militärunderstöd från FPA.
Fundera i god tid före vad pengarna ska räcka till under beväringstjänsten och försök spara in pengar innan du inleder tjänstgöringen.
Gör upp en budget och räkna ut vad dina pengar räcker till.
Säg upp de tjänster du inte behöver under tjänstgöringen.
Undvik att ta lån. Att finansiera levnadskostnader med lån kan leda till problem.
Om du har ett lån, kontakta kreditgivaren i god tid och diskutera hur lånet amorteras under beväringstjänsten. Förhandla om ett amorteringsbelopp du räknar med att klara av.
Studier finansieras ofta med olika förmåner, till exempel med studiepenning och vuxenutbildningsstöd. Ta reda på vilka stöd du har rätt till.
Studielån är avsett för att täcka levnadskostnaderna under studietiden och måste återbetalas.
Studielån beviljas av banken och garanteras av FPA.
Planera på förhand hur du använder ditt studielån. Du kan till exempel överföra lånet på ett annat konto och ta ut bara det du använder i en månad på ditt brukskonto. På så sätt räcker pengarna till terminens slut.
Om du arbetar vid sidan om studierna, följ med inkomstgränsen för studiestödet. Om du betalar tillbaka felbetalt studiestöd frivilligt , kan du spara stödmånader för studierna och undvika höjningen som tas ut på det felbetalda stödbeloppet.
Om du har en anteckning om betalningsstörning eller studielån vid indrivning, kontakta FPA.
Ta i god tid reda på hur mycket du får arbetspension och/eller folkpension när du går i pension. Du kan också ha rätt till garantipension som kompletterar pensionsskyddet när pensionen är liten.
Ta reda på hur mycket skatt som ska betalas på pensionen med hjälp av skatteprocenträknaren eller genom att kontakta Skatteförvaltningen. För pension tas ut högre skatt än för en lika stor lön. Pensions- och arbetslöshetsförsäkringspremier betalas inte på pensionen.
Ta reda på om du har möjlighet att få bostadsbidrag för pensionstagare.
Uppskatta vilka inkomster och levnadskostnader du har när du är pensionerad. Tänk på att den ökade fritiden kan synas i ett ökat penningbehov.
Om du har skulder, förhandla i god tid med borgenärerna om ändringar i amorteringarna för att pensionen ska räcka till för betalning av skulderna.