Utsökning

Borgenären kan överföra en faktura för indrivning till utsökningsmyndigheten om gäldenären inte betalar den frivilligt.

Skatter, kommunala avgifter och övriga offentligrättsliga avgifter kan utsökas utan tingsrättens beslut. I fråga om övriga betalningar krävs en dom i fordringsmål som ges av tingsrätten. Om borgenären ansöker om dom i fordringsmål, utreder tingsrätten att skulden är befogad och ålägger gäldenären skyldighet att betala den. Utsökningsmyndigheten driver också in böter, ordningsböter och andra påföljder i pengar som inte betalas frivilligt.

Som indrivningsmetoder använder sig utsökningsmyndigheten av bland annat betalningsuppmaningar samt utmätning av lön eller egendom. I första hand strävar utsökningsmyndigheten efter att gäldenären ska betala sin skuld utifrån en betalningsuppmaning. Om det inte sker förrättar utsökningsmyndigheten utmätning av lön, pension, näringsinkomst eller egendom. Den utmätta egendomen kan säljas.

Läs mer på Utsökningsverkets webbplats

Utmätning

När en obetald skuld överförs till utsökning får gäldenären ett meddelande om att ärendet blivit anhängigt. I meddelandet finns uppgifter om skulden, kontaktuppgifter till den utmätningsman som sköter ärendet, en uppmaning att ta kontakt och ett förhandsmeddelande om eventuell utmätning. Samtidigt får gäldenären även en betalningsuppmaning. Om gäldenären betalar skulden senast den dag som anges i betalningsuppmaningen, får gäldenären ingen anteckning i utsökningsregistret och utmätningsmannen börjar inte söka efter egendom som tillhör gäldenären.

Vad kan utmätas?

Om gäldenären inte betalar skulden frivilligt, vidtar utsökningsmannen åtgärder för att söka efter och utmäta gäldenärens inkomster eller egendom. Utmätningen av inkomster grundar sig på nettoinkomsterna och övriga regelbundna inkomster, såsom pension samt moderskapspenning och sjukdagpenning. Utmätningen beräknas utifrån det sammanlagda beloppet av gäldenärens inkomster och utkomstförmåner.

Utsökningen kan förutom inkomster omfatta egendom, pengar som deponerats på ett bankkonto och skatteåterbäring. Socialbidrag och socialunderstöd, såsom utkomststöd, bostadsbidrag och barnbidrag utmäts inte. Utsökningen gäller vanligen inte heller sedvanligt bohag i hemmet eller en bil, om bilens värde kan anses vara skäligt och bilen är nödvändig till exempel för arbetsresor.

Hur mycket kan utmätas?

Då det belopp som ska utmätas fastställs för gäldenären beräknas ett personligt skyddat belopp för gäldenären. Det skyddade beloppet påverkas av det antal personer, till exempel barn, som är gäldenären försörjer. Det skyddade beloppet undantas alltid från utmätning för att trygga gäldenärens utkomst.

Det utmätta beloppet beror på hur många gånger det sammanlagda beloppet av gäldenärens inkomster och förmåner överstiger det skyddade beloppet. I allmänhet utmäts en tredjedel av nettoinkomsterna. Det skyddade beloppet grundar sig på lag och fastställs genom förordning av justitieministeriet. De belopp i euro som ligger till grund för det skyddade beloppet justeras vanligen varje år.

Utsökningsverkets webbplats innehåller mer information om hur det utmätta beloppet beräknas. På webbplatsen finns även exempel.

Uppskatta utmätningens belopp av dina inkomster

Lättnader vid utsökning

Det är möjligt att få olika lättnader vid utmätning, men dessa är strikt reglerade. Vid indrivning av underhållsbidrag kan utmätningen justeras endast av vägande skäl. Vid sidan om lättnader kan man vid behov förrätta en säkerhetsutmätning. Utmätningsmannen prövar och fattar beslut om lättnader.

Betalningsfria månader

Om utmätningen av inkomster har pågått i över ett år kan du få 1–3 betalningsfria månader per år. En förutsättning är att dina nettoinkomster är mindre än två gånger beloppet av det personliga skyddade beloppet, att dina nödvändiga boendekostnader eller andra levnadskostnader är höga i förhållande till det belopp som återstår efter utmätningen eller att det finns någon annan särskild orsak till avbrott.

Väsentligt nedsatt betalningsförmåga

Du kan ansöka om begränsning av utmätning av dina inkomster om din betalningsförmåga är väsentligt nedsatt. En orsak till nedsatt betalningsförmåga kan vara till exempel höga hälso- och sjukvårdsutgifter, arbetslöshet, underhållsbidrag som gäldenären betalar eller någon annan särskild orsak.

Uppskov på grund av sysselsättning

Om du får ett jobb efter att ha varit arbetslös i över ett år kan du ansöka om uppskov för påbörjandet av utmätning i högst sex månader från det att anställningen inletts. För beviljandet av uppskov gäller vissa villkor.

Du kan försöka göra upp en betalningsplan med utmätningsmannen för att själv betala av på skulden till utsökningsmyndigheten. Om utmätningen sker direkt från din lön underrättas arbetsgivaren om det.

Betalningstid

Utmätningsmannen kan på gäldenärens begäran ge betalningstid. Begäran ska motiveras och det ska finnas en särskild grund för den. Du kan få betalningstid för högst tre månader från betalningsuppmaningens förfallodag.

Betalningsplan

I stället för att utmäta lönen kan utmätningsmannen skriftligen komma överens med gäldenären om att denna ska betala ett planenligt belopp till utmätningsmannen. Beloppet motsvarar i allmänhet det belopp som skulle utmätas.

Betalningsavtal

Utmätningsmannen kan förrätta utmätning på basis av ett skriftligt avtal mellan borgenären och gäldenären, om avtalet kan fullgöras i utsökningsförfarandet och det inte kan anses oskäligt. I betalningsavtalet kan borgenären och gäldenären bland annat avtala om utmätningsbeloppet och begränsa beloppet av borgenärens fordran eller utmätningstiden. Gäldenären ska dock få behålla minst det skyddade beloppet för sina levnadskostnader.

Utsökningsavgifter

När du betalar av på en skuld som överförts till utsökning tar utsökningsmyndigheten alltid ut en tabellavgift. Tabellavgiften tas inte längre ut om du under utmätning i två års tid har betalat tabellavgiften i 18 månader.

Läs mer på Utsökningsverkets webbplats

Betalning av skuld: betalningstid, betalningsplan och betalningsavtal

Uppskov med utmätning, begränsning av utmätning och fria månader