Mitä oikeusapu maksaa

Vähävaraisille oikeusapu on ilmaista. Muiden on maksettava se osittain itse. Hakijalta perittävät kulut muodostuvat oikeusapumaksusta ja omavastuuosuudesta.

Valtio maksaa avustajan palkkiot ja muut asianajopalvelut kokonaan tai osittain sekä muita asiaan liittyviä oikeudenkäynnistä aiheutuneita kuluja.

Oikeusavun saaja maksaa

Oikeusapumaksu

Maksu on määrältään 70 euroa. Maksua ei peritä, jos hakija saa korvauksetonta oikeusapua.

Oikeusavun palkkioperuste

Oikeusavun tuntipalkkio tai toimenpidepalkkio määräytyy palkkioasetuksen mukaisesti. Tuntilaskutusta käytettäessä tuntipalkkio on 110 euroa tunnilta. Oikeusavun saajan perus- ja lisäomavastuuosuus vaikuttavat siihen, minkä suuruiseksi perittävä palkkio muodostuu.

Omavastuuosuus

Oikeusavun saajan omavastuu voi muodostua kahdesta eri tavoin laskettavasta omavastuusta, perusomavastuusta, joka lasketaan hakijan käyttövarojen perusteella ja lisäomavastuusta, joka lasketaan hakijan ja hänen puolisonsa varallisuuden perusteella. Lisäomavastuulla katetaan sitä osaa avustajan palkkiosta ja kulukorvauksesta, joka jää jäljelle sen jälkeen kun siitä on vähennetty perusomavastuu.

Omavastuun määrä vahvistetaan asian tultua hoidetuksi. Omavastuuosuudesta voidaan periä ennakkoa. Oikeusavun saaja maksaa omavastuuosuuden avustajalleen, joko yksityiselle avustajalle tai julkiselle oikeusavustajalle.

Perusomavastuu

Perusomavastuu on prosentuaalinen osuus oikeusavun kustannuksista, ja se määräytyy hakijan käyttövarojen perusteella seuraavasti:

Puolison tuloja ei oteta huomioon, jos puolisot ovat toistensa vastapuolia (esim. avioeroasioissa) tai hakija on epäiltynä tai vastaajana rikosasiassa.

Lisäomavastuu

Lisäomavastuu on 50 % hakijan ja hänen puolisonsa varallisuudesta siltä osin kuin se ylittää 5 000 euroa. Varallisuus lasketaan vähentämällä sen käyvästä arvosta siihen kohdistuvat velat.

Esimerkki: (talletuksia 25 000 euroa – 5 000 euroa) x 50 % = lisäomavastuu 10 000 euroa.

Lisäomavastuuta kerryttävää varallisuutta eivät kuitenkaan ole perheen vakinainen asunto, tavanomainen vapaa-ajan asunto ja auto, jos niiden arvo on kohtuullinen suhteessa perheen kokoon ja tarpeeseen.

Valtio maksaa

  • avustajan palkkion ja korvauksen joko kokonaan tai osittain edunsaajan käyttövaroista ja talletuksista riippuen. Oikeusapu kattaa avustajan palvelut enintään 80 tunnilta ellei tuomioistuin erityisistä syistä päätä oikeusavun jatkamisesta. Tuomioistuimen ulkopuolisessa asiassa 80 tunnin katto on ehdoton.
  • tulkkauspalkkiot ja käännöskulut kokonaan.
  • todistelupalkkiot tuomioistuimessa kokonaan.
  • tarpeelliset todistelukustannukset, esimerkiksi lääkärinlausunnot, kokonaan.

Kun hakijalla on oikeusturvavakuutus ja hänelle on myönnetty oikeusapua korvauksetta, valtio voi maksaa oikeusturvavakuutuksen omavastuuosuuden. Myös vakuutuksen ylärajan ylittävät kulut voidaan erityisistä syistä maksaa. Maksettava osuus mainitaan oikeusapupäätöksessä.

Oikeusavun saaja saa maksutta

  • tuomioistuimen ja muiden viranomaisten asiakirjat, jotka ovat tarpeen asian hoitamista varten.
  • viranomaisten asiakirjojen jäljennökset, tiedoksiannot ym.
  • virallisen lehden kuulutukset.
  • ulosottoyritykset.

Korvauksettomaan oikeusapuun käyttövarojensa perusteella oikeutettu hakija, jonka ei katsota tarvitsevan avustajaa, voi saada vapautuksen edellä mainituista maksuista.

Valtio ei maksa vastapuolen oikeudenkäyntikuluja siinä tapauksessa, että oikeusapua saanut häviää jutun.