Mihin asioihin oikeusapua saa
Oikeudenkäyntiasiat
Oikeudenkäyntiasioissa asianosainen tarvitsee yleensä avukseen asiantuntevan avustajan, esimerkiksi kantajana ollessaan nostamaan kanteen ja syytettynä puolustamaan häntä. Jos asia kuitenkin on sen laatuinen, että hakija kykenee itsekin hoitamaan sen, ei avustajaa tuomioistuinkäsittelyyn myönnetä. Tällaisia asioita ovat yleensä:
- yksinkertaiset hakemusasiat, kuten riidattomat avioerot
- rikosasiat, joissa odotettavissa on sakkorangaistus, tai muu selvä asia, esimerkiksi rattijuopumus
- verotusta tai julkista maksua koskevat asiat
- asiat, joissa vaatimukset perustuvat kunnan jäsenyyteen.
Näissäkin asioissa voi kuitenkin oikeusaputoimistossa saada neuvontaa.
Asiakas voi valita, haluaako hän oikeudenkäynnissä avustajakseen julkisen oikeusavustajan vai yksityisen avustajan.
Oikeusapua ei kuitenkaan yleensä myönnetä, jos hakijalla on oikeusturvavakuutus, josta asian kulut voidaan korvata.
Puolustaja rikosasiassa
Rikosoikeudenkäynnissä ja esitutkinnassa vastaajalla on eräissä tapauksissa oikeus taloudellisesta asemastaan riippumatta saada itselleen puolustaja.
Törkeästä rikoksesta epäillylle sekä pidätettynä tai vangittuna olevalle henkilölle puolustaja määrätään hänen pyynnöstään. Omasta aloitteestaan tuomioistuin voi määrätä puolustajan henkilölle, joka on alle 18-vuotias tai joka ei kykene puolustamaan itseään.
Puolustajaksi määrätään julkinen oikeusavustaja, asianajaja tai muu lakimies, jolla on lupa toimia oikeudenkäyntiavustajana. Yleensä tehtävään määrätään vastaajan itsensä esittämä henkilö.
Palkkion puolustajalle maksaa valtio. Rikoksesta tuomittu vastaaja velvoitetaan korvaamaan puolustajan palkkio valtiolle. Jos vastaajalla olisi kuitenkin tulojensa perusteella oikeus julkiseen oikeusapuun, hänen velvollisuutensa korvata palkkio valtiolle määräytyy sen mukaisesti.
Rikoksen uhri
Rikoksen uhri voi saada avustajan tai tukihenkilön.
Jos henkilö joutuu perheväkivallan tai seksuaalirikoksen uhriksi, tuomioistuin voi määrätä hänelle esitutkintaan ja oikeudenkäyntiin avustajan tai tukihenkilön. Jos uhrilla on oikeudenkäynnissä vaatimuksia, tuomioistuin määrää hänelle avustajan. Jollei uhri esitä vaatimuksia, hänelle voidaan määrätä tukihenkilö.
Avustaja ja tukihenkilö määrätään uhrin tuloista riippumatta ja heidän palkkionsa ja kulunsa maksetaan valtion varoista. Asianomistajan oikeudenkäyntiavustajaksi määrätään julkinen oikeusavustaja, asianajaja tai muu lakimies, jolla on lupa toimia oikeudenkäyntiavustajana. Yleensä avustajaksi määrätään asianomistajan itsensä ehdottama henkilö.
Muissa asioissa rikoksen uhri voi saada oikeusapua.
Rikosvahinkokorvaus
Jos joudut rikoksen uhriksi, sinulle voidaan maksaa valtion varoista korvausta henkilövahingosta ja kärsimyksestä. Tietyissä tapauksissa sinulla voi olla oikeus korvaukseen myös rikoksella aiheutetusta esinevahingosta ja taloudellisesta vahingosta. Lisätietoa rikosvahinkokorvauksesta ja ohjeet sen hakemiseen löydät Valtiokonttorin verkkosivuilta.
Muut kuin oikeudenkäyntiasiat
Oikeudenkäyntien ohella oikeusapuun kuuluvat myös muut asianajopalvelut. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi oikeudellinen neuvonta, vastapuolen kanssa käytävät sovintoneuvottelut, perunkirjoitukset, avustaminen osituksessa ja perinnönjaossa, asiakirjojen laadinta ja valitusten teko.
Oikeusapuna muita asianajopalveluja antavat vain julkiset oikeusavustajat, eivät yksityiset avustajat.
Ulkomailla hoidettavissa asioissa oikeusapu kattaa oikeudellisen neuvonnan.
Oikeusapu ulkomaille
Oikeusapu rajoittuu yleensä vain Suomessa käsiteltäviin asioihin. Ulkomailla käsiteltävässä asiassa suomalainen oikeusapu kattaa oikeudellisen neuvonnan ja sen myöntämisestä päättää oikeusaputoimisto.
Oikeusministeriö voi myöntää neuvontaa laajemman oikeusavun ulkomailla käsiteltävään asiaan, jos siihen on erityisen painavia syitä. Ulkomailla hoidettavan asian kuluja korvataan vain, kun inhimilliset seikat vahvasti puoltavat tätä. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi lapsikaappausasiat ja rikosasiat, joissa Suomessa asuva henkilö on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi ulkomailla. Tarkempia ohjeita saa oikeusministeriön Kansainvälisen oikeusavun yksiköstä.