Yleinen edunvalvonta

edunvalvonta_-_etusivu testikoko

Edun­val­vo­ja tai edun­val­von­ta­val­tuu­tet­tu voi olla tar­peen, kun esi­mer­kik­si vai­kea sai­raus tai kor­kea ikä ovat hei­ken­tä­neet asian­omai­sen hen­ki­siä ky­ky­jä niin, että hän ei itse ky­ke­ne val­vo­maan etu­jaan tai hoi­ta­maan asioi­taan.

Edun­val­vo­jan mää­rää Digi- ja väes­tö­tie­to­vi­ras­to tai tuo­miois­tuin. Edun­val­vo­ja­na voi olla yk­si­tyis­hen­ki­lö, esi­mer­kik­si omai­nen tai muu lä­hei­nen.

Digi- ja väes­tö­tie­to­vi­ras­to tai kä­rä­jä­oi­keus voi mää­rä­tä edun­val­vo­jak­si myös ylei­sen edun­val­vo­jan. Ta­val­li­ses­ti ylei­nen edun­val­vo­ja on val­tion vir­ka­henkilö, joka toi­mii edun­val­von­ta­toi­mis­tois­sa. Joil­la­kin alueil­la ylei­se­nä edun­val­vo­ja­na voi toi­mia myös os­to­pal­ve­lun­tuot­ta­jan pal­ve­luk­ses­sa ole­va ylei­nen edun­val­vo­ja.

Edun­val­von­ta­val­tuu­tet­tu on aina yk­si­tyis­hen­ki­lö. Hän voi val­voa hen­ki­lön etua, jos henkilö eli val­tuut­ta­ja on etu­kä­teen teh­nyt edun­val­von­ta­val­tuu­tuk­sen toi­min­ta­ky­vyn heik­ke­ne­mi­sen va­ral­ta.

Digi- ja väes­tö­tie­to­vi­ras­to neu­voo ja opas­taa me­net­te­ly­ta­vois­sa edun­val­vo­jan saa­mi­sek­si.

Lisätietoa

Edunvalvontatoimistot kuuluvat Oikeuspalveluvirastoon. Lue lisää organisaatiosta